Snyd er et klassisk terningespil, hvor det handler om at bluffe og gennemskue andres bluff. I denne artikel kan du læse mere om spillet, og få tips og tricks til at blive en endnu bedre løgner!
Indhold
Hvad er Snyd?
Det populære terningespil kombinerer held og strategi, og det er netop den kombination, der gør det til en favorit til alt fra spilleaftener til fester med drukspil eller familiehygge. Hver spiller har et sæt terninger, som de ryster og skjuler under et bæger. Spillerne kommer derefter med bud på, hvor mange terninger med en bestemt værdi der samlet set ligger på bordet. Udfordringen er, at man kun kender sine egne terninger, og samtidig skal gætte, hvad de andre gemmer på.
Hvad skal man bruge?
For at spille skal hver deltager bruge fem almindelige terninger og et bæger til at skjule dem med. Derudover er det en fordel med et bord, hvor spillerne kan sidde overfor hinanden. Spillet kan i princippet spilles med to personer, men det fungerer bedst med fire til seks deltagere.
Snyd regler og mål
Formålet er at være den sidste spiller med terninger tilbage. I starten har alle fem terninger. Man slår, kigger i smug på sine egne terninger og afgiver på skift bud om, hvor mange af en bestemt terningværdi man mener, der er i alt. Buddene hæves løbende, og på et tidspunkt vil nogen tvivle. Når nogen siger “snyd”, afsløres alle terninger. Hvis det sidste bud viser sig at være forkert, mister spilleren bag buddet én terning. Hvis buddet var korrekt, mister den spiller, der sagde “snyd”, en terning i stedet. Når en spiller løber tør for terninger, er vedkommende ude.
Sådan starter spillet
Spillet starter med, at alle spillere får fem terninger og ét bæger hver. Samtidig ryster alle spillerne deres terninger og kigger på dem, mens de forbliver skjult for modstanderne. En spiller siger herfra f.eks “fire 5’ere” og angiver altså, hvor mange terninger af en bestemt værdi, spilleren tror, er i spil i alt. Spillet fortsætter i urets retning, og næste spiller skal så enten byde højere eller sige “snyd”.
Regler for bud
Et bud består af to elementer: antal og værdi. Et eksempel er “tre 3’ere” eller “fire 5’ere”. Næste spiller skal øge buddet enten i antal eller værdi. Man må også hæve begge dele. I den klassiske udgave fungerer 1’ere som jokere, hvilket betyder, at de kan tælle som hvilken som helst værdi.
Sige “snyd”
Hvis en spiller ikke tror på det aktuelle bud, kan vedkommende sige “snyd”. Herefter viser alle spillerne deres terninger. Man tæller så, hvor mange terninger der opfylder det sidste bud.
Hvad sker der efter et kald?
Når en spiller har sagt “snyd” og resultatet er afgjort, starter næste runde med den spiller, der netop mistede en terning. Denne spiller får altså muligheden for at komme med næste bud. Spillet bliver derfor gradvist mere intenst, jo færre terninger der er tilbage. Med færre egne terninger bliver det også sværere at gætte, hvad der er på bordet. Når en spiller mister sin sidste terning, er vedkommende ude. Spillet fortsætter, til der kun er én spiller tilbage med terninger.
Ekstra regler og variationer
En populær ændring er at spille uden jokere. Det øger behovet for præcision i buddet og reducerer tilfældigheder i spillet. Man kan også starte med færre terninger, for at få hurtigere spil. En anden mulighed er at indføre åbne runder, hvor en af terningerne lægges med synlig værdi. Hvis du vil læse mere om terningespil, kan du kigge forbi Danmarks Nationalleksikon og blive inspireret til din næste hyggeaften.
Tips og strategi
Spillet kræver også en smule overblik og ‘pokerface’. Du kan med fordel bruge dine egne terninger som reference, når du byder. Har du f.eks. tre 3’ere, kan du roligt byde på fire eller fem af slagsen. Det er også en fordel at lære dine modstandere at kende, da nogle bluffer aggressivt, andre spiller mere konservativt.
Afslutning
Det populære terningespil er en social og underholdende aktivitet, der appellerer til både taktiske og spontane spillere. Det kræver ikke meget udstyr og kan spilles nærmest hvor som helst, ligesom spillet davorserjas.. Næste gang du sidder med venner eller familie og har brug for et spil, der både får gang i smilebåndene og hjernecellerne, så find terningerne frem.
Ofte stillede spørgsmål om Snyd
Kan man spille Snyd med børn?
Børn fra cirka otte år kan være med. Spillet kan nemt justeres med færre terninger eller enklere regler, så det passer til aldersgruppen.
Kan man spille Snyd med kort?
Der findes et kortspil med navnet Snyd, men det er ikke det samme som terningespillet. Det klassiske Snyd spilles med terninger og bægre.